daily life · spiritual note

Finding the second Wind.

Assalamu’alaikum.

I received this email today from Productive Muslim. This is a blessing as I almost lost my motivation in this Ramadhan. Alhamdulillah, I’m so grateful.

So I decided to share the email here. For whosoever reading this,and probably you’ll also need motivation in the last 10 days of Ramadhan, I hope this will help you.

Assalamu’alaikum Ridhah,

There’s a phenomenon in distance running, whereby an athlete who is too out of breath and tired to continue running will suddenly find new strength to push forward during a race.. this is called the “second wind”.. and it’s well documented by sport scientists and athletes.

The interesting thing about this phenomenon is that, normally, few minutes before it kicks in, the athlete feels very tired and even considers quitting the race, but once he/she passes that point.. the 2nd wind kicks in and they are running fast!

When I first read about the 2nd wind, I wondered if there’s a “spiritual 2nd wind”.. especially during Ramadan..

Most people after 20 days of Ramadan are feeling tired.. and may consider “quitting” by reducing their spiritual activities and “taking it easy” before Eid.. but my advice is to find your 2nd wind for these last 10 nights and end Ramadan just like an athlete on a high note..

Here are 5 practical ways to find your 2nd wind for these last 10 nights:

  1. Renew your intention: Remind yourself why you want to give this Ramadan your best. Why you shouldn’t give up now and why you should push forward and make the most of the last 10 nights.

  1. Watch motivational videos: Watch one or two motivational from our respected scholars that talk about the virtues of the last 10 nights and the virtues of laylatul Qadr. This helps to charge you up for these last remaining days.

  1. Renew your outer appearance: If you’ve been going to the masjid with your shabby prayer clothes, why not change it up and wear something that makes you feel good and makes these last 10 nights feel special. You’ll be amazed how your outer appearance has an impact on your inner state.

  1. Plan the last 10 nights: Plan every single night (and day) for the last 10 nights – hour by hour. Putting pen to paper and planning your nights/day could mean the difference of having a productive last 10 nights or not.

 
  1. Keep reminding yourself of Death: Remember – this could be your last Ramadan and you may never have another Ramadan again. If that was the case, what would you do in these last 10 nights that’ll make you feel that you’ve given these last 10 nights your best possible effort and there’s nothing more that you could’ve done extra?

I hope the above 5 tips help you find the 2nd wind you need to finish this beautiful Ramadan race on a high note.

I’m praying for your success – in this life and the next!

Sincerely,

Mohammed Faris

Founder & Chief Productivity Officer

ProductiveMuslim.com

ProductiveMuslimAcademy.com

Author, The ProductiveMuslim: Where Faith Meets Productivity

I tweet & Snapchat @AbuProductive

I’m so thankful for productive Muslim and the time they give to motivate us Muslims, may Allah always bless them. Please do follow them,subscribe for more great content.

That’s it for now,

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh 🙂

Health · review

Zam-Buk dan kulit kering

 

Assalamu’alaikum

Insyaa Allah besok Ramadan..

Mohon maaf lahir bathin semua 🙂 mudah-mudahan kita disampaikan pada Ramadhan dan dimudahkan untuk meraih berkahnya Allah,aamiin..

anyway, udah lama ga ngepost di blog, biasanya semua konten yang harusnya lebih pantes dimasukin blog, saya malah share di path, jadi merasa bersalah udah nyuekin blog ini.

Jadi sekarang mau cerita sedikit, yang sebenernya ga penting, tp siapa tahu bisa berguna bagi yang baca. Ceritanya tentang Zam-Buk. Medicated ointment-nya Bayer.

 

Saya beli ini gara-gara sering nganterin murid-murid ke klinik, yang keseleo, jatuh,lebam, kepalanya kena bola, dll, sama suster klinik selalu dikasih Zam-Buk, pokoknya first aid banget lah ini. Saya pun tertarik beli, buat jaga-jaga kalau ada murid yang misalnya perlu juga di kelas.

Biasanya sih saya pakai untuk badan lagi biru-biru lebam,kaki nyeri, karena apapun itu, dan alhamdulillah efeknya kerasa banget. tapi ya saya pikir fungsinya itu aja. Sesekali baca juga belakangnya, tapi ga pernah nganggep serius.

Sampai beberapa waktu yang lalu, kulit di daerah hidung saya kering banget,pecah-pecah, ngeletek sampai hampir berdarah, dan itu perih banget. Berlangsungnya hampir semingguan lebih,  semua udah saya coba, dr moisturizer (macem2), baby cream, baby oil, masker buah dan virgin coconut oil, ga ada yang ngaruh. Bahkan saking perihnya saya bawaannya pengen nangis terus dan jadi ga konsen ngajar.

Alhamdullillah karena rahmat Allah, saya tiba-tiba keinget tulisan bagian belakang Zam-Buk, bisa buat kulit tangan pecah-pecah. Saya tertarik nyoba, tapi masih ragu, tulisannya cuma buat tangan, buat muka cocok ga ya?. Tapi waktu itu udah nekat aja, baca bismillah, saya olesin Zam-Buk di kulit sekitar hidung malem-malem sebelum tidur. Karena kayak balsem, ya berasa lah panas-panas dikit,mata juga jadi panas sih,hehe.

Paginya,bangun, tanpa ekspektasi apa-apa, megangin idung, daaaan, perihnya hilang! Alhamdulillah. kulit yang kering tadi pun mengelupas semua, dan kulit hidung saya pun kembali lembut.

Jadi, mungkin kalau ada yang kulit tangan/kakinya kering, boleh banget nyobain Zam-Buk, jangan langsung ke muka kayak saya tapi ya, takutnya ga cocok 😀

Segitu dulu, sampai jumpa lagi di lain kesempatan, insyaa Allah

selamat berpuasa,

 

Ramadhan kareeem 🙂

 

Assalamu’alaikum 🙂